Razlika med konopljo in marihuano

Zapisano v: Čaji | 0

Kakšna je sploh razlika med konopljo in marihuano

Estetsko, za nekoga, ki ne ve veliko o kanabisu, je težko razbrati, kakšna je razlika med konopljo in marihuano. V tem članku bomo preučili nekaj pomembnih razlik. Pričakujete lahko, da boste o tej vsestranski rastlini izvedeli vse, kar morate vedeti.

Izvor konoplje in marihuane

Razlika med konopljo in marihuano: izvor konoplje in marihuane je zelo prepleten, saj sta oba del iste rastlinske družine, družine Cannabis Sativa. Ta posebna rastlina naj bi izvirala iz Srednja in Južna Aziji, nastala pa naj bi pred približno 10.000 pr.n.š.. Kanabis je v naravi, v divjini, obstajal več tisoč let, preden ga je človeštvo začelo postopoma proučevati in spoznavati njegove čudovite lastnosti. Vse rastline konoplje so se uporabljale za iste namene, brez razlikovanja med konopljo in marihuano.

razlika med konopljo in marihuano
Kakšna je sploh razlika med konopljo in marihuano?

.

Skozi stoletja je človeštvo začelo uporabljati rastline konoplje za različne namene. Rastline so se začele izbirati na podlagi določenih lastnosti. Spoznavati so pričeli, kakšna je razlika med konopljo in marihuano ter ju pričeli uporabljati v različne namene. Konoplja se je pričela uporabljati za vlakna in hrano, za cvetove marihuane pa so ugotovili, da imajo psihoaktivne učinke, zato so jih pričeli uporabljati pri različnih ritualih in v zdravilne namene. Gojenje konoplje z določenimi cilji, se je pričela okoli 7000 pr.n.št., z jasno razliko med zdravilnimi in duhovnimi rastlinami ter rastlinami, ki so jih uporabljali za vlakna. Za njih sicer še vedno ni bilo znanstvenega imena, toda gojenje teh rastline je imelo jasen namen.

Rastline konoplje so se počasi razširile po svetu, začenši s srednjo in južno Azijo. To je najverjetneje posledica preseljevanja in rasti človeštva in ne naravne širitve, ki se včasih lahko zgodi v naravi. Zato lahko danes, stotine let kasneje, najdemo rastline konoplje v evropskih podnebjih, kot je na primer tudi Iberski polotok.

To bolj ali manj pojasnjuje izvor konoplje in marihuane, vendar nam ne pove, kdaj sta bili prvič razvrščeni in kdaj sta prejeli svoje ime. Prvič je rastline konoplja razvrstil švicarski botanik Carl Linnaeus ter jih imenoval Cannabis Sativa.

Beseda »konoplja« še vedno povzroča dvom glede svojega izvora. Mnoge kulture in jeziki imajo besede, podobne kanabisu, zato je težko ugotoviti, iz katere dejansko prihaja. Beseda “sativa” pomeni gojeno oz. veliko, zato tudi veliko drugih rastlinskih vrst vključuje to latinsko besedo svojem v uradnem imenu. Leta kasneje je Jean Baptiste Lamarck poimenoval tako, kot jo imenujemo danes: Cannabis Indica.

Fizična razlika med konopljo in marihuano

Rastline konoplje imajo zelo jasne fizikalne lastnosti, ki jih razlikujejo od drugih rastlin marihuane. Te rastline na splošno zrastejo neverjetno visoke in super vitke. Zlahka zrastejo nad 2 m, v mnogih primerih pa lahko dosežejo tudi do 5 m. Njeni listi zrastejo precej veliki, podobni palmovim, s povprečno velikimi do velikimi folioli. Imajo široke razdalje med vozlišči, ki so lahko v nekaterih primerih celo več kot 15 cm. Njihove veje in debla so bolj gosta in imajo višje število vlaken, kot normalne rastline marihuane. Cvetovi konoplje niso tako lepi, kot cvetovi marihuane in so bolj raztegnjeni. Vsekakor ne priporočamo kajenja le teh, še posebej, če želite psihoaktivne učinke.

Vabimo vas, da tudi v bodoče spremljate zapise na našem blogu, koristne zapise iz tega področja pa lahko najdete na Headshop Blog-u in na blog.semena.si, kjer boste našli tudi povezavo do trgovine za nakup zbirateljskih semen konoplje.